نگهداری سالمند، پرستار سالمند، پرستار سالمند در منزل
با افزایش سن، کارایی افراد رفته رفته کاهش مییابد و در واقع توانایی جسمی تا حدودی تحلیل میرود که حتی کارهای ضروری و شخصی را نیز از قدرت فرد خارج میکند. در این هنگام معمولا برای نگهداری سالمند دو راه وجود دارد: یکی نگهداری در منزل و دیگری نگهداری در خانه سالمندان. معمولا سالمندان ترجیح میدهند در محیط آشنای خانه خود بمانند، چرا که در خانه قاعدتا آرامش بیشتری دارند.
متاسفانه امروزه با گسترش فعالیتهای اجتماعی جوانان، دیگر کمتر شاهد فرزندانی هستیم که میتوانند از والدین سالمند خود نگهداری کنند. در این هنگام با نظر به علاقهی ماندن سالمندان در خانه خودشان و همچنین عدم زمان کافی فرزندان برای رسیدگی به امورات آنها، بهترین راه استخدام پرستار سالمند در منزل است. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که برای نگهداری از سالمند نیاز به پرستار سالمند دارید، در این مقاله با ما همراه باشید.
وظایف پرستار سالمند
یک پرستار سالمند خوب باید علاوه بر دانش، تجربه کافی نیز داشته باشد تا کاملا به نیازهای شخص سالمند واقف گردد و بتواند در رفع آنها کوشش کند. وظایف چنین پرستارانی معمولا بر طبق نیازهای سالمندان مختلف متغیر است اما به طور کلی وظایف یک پرستار سالمند در منزل به شرح زیر است:
· رسیدگی به بهداشت:
یک پرستار وظیفه دارد تا سالمند را مرتب حمام کند چرا که معمولا سالمندان قادر به شستشوی خود نیستند و یا در حمام حالشان بد میشود. سایر امورات بهداشتی سالمندان نیز بر عهده پرستار سالمند است که برخی از مهمترین آنها عبارتند از: کوتاهی ناخنها، شانه زدن موها، رفع موهای زاید و… . علاوه بر این سالمندان برای دستشویی نیز نیاز به کمک دارند که بسته به قدرت بدنیشان بعضی نیاز به همراهی و برخی هم نیاز به پوشکهای بهداشتی دارند.
· رسیدگی به سلامت جسمی:
تمام بیماریهای سالمند باید قبل از استخدام به پرستار اطلاع داده شود تا او با آگاهی بتواند مراقبتهای لازم را ارائه دهد. نگهداری از سالمند بیمار بسته به شدت بیماری مستلزم آگاهی از داروهای مورد نیاز و همچنین پرهیزهای غذایی است. یکی از بیماریهای متداول در میان سالمندان زخم بستر است که به علت خوابیدن طولانی مدت ایجاد میشود. نگهداری از سالمندی که زخم بستر دارد نیازمند آگاهی در این زمینه است تا هنگام شستشو یا تعویض لباس، سالمند دچار آزردگی نشود. یک پرستار سالمند حرفهای باید کاملا به این امورات مسلط باشد. گفتنی است پرستار وظیفه دارد، در هنگام بروز مشکل جدی برای سالمند فورا با مراکز درمانی و اورژانس تماس بگیرد.
· رسیدگی به سلامت روحی:
از دیگر وظایف مهم پرستار سالمند در منزل رسیدگی به سلامت روحی فرد سالمند است. در واقع افراد با کهولت سن معمولا حساس و زودرنج میشوند. امروزه شاهد شیوع افسردگی در میان سالمندان هستیم که متاسفانه به علت کاهش ارتباط با سالمندان ایجاد شده است. افسردگی اگر ادامه پیدا کند، سلامت جسمی را نیز تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میداد و ممکن است موجب مقاومت بدن در برابر درمان بیماریها شود. لذا پرستار سالمند بهتر است او را به اموراتی نظیر ورزشهای سبک، خواندن روزنامه، گردش کوتاه و مواردی نظیر این تشویق کند. همراهی پرستار با سالمند در این تفریحات سالم میتواند به بهبود سلامت روحی و روانی سالمندان منجر شود و در نتیجه سلامت آنها بهبود یابد.
· رسیدگی به تغذیه:
معمولا سالمندان به علت بیماریهای مختلفی که دارند باید پرهیزات غذایی خاصی داشته باشند. پرستار سالمند باید مراقب تغذیه سالم سالمند باشد. البته لازم به ذکر است برخی پرهیزات غذایی به طور کلی برای همه سالمندان باید اجرا شود که مهمترین آنها عبارتند است: نوشیدن آب کافی خصوصا در فصول سرد سال، افزایش مصرف سبزیجات سالم برای بهبود گوارش و هضم غذا، پرهیز از چربیهای مضر.
· رسیدگی به امورات منزل:
چنانچه پرستار سالمند در منزل میخواهید استخدام کنید میتوانید از او بخواهید وظایف خانهداری نیز انجام دهد که البته این کار به افزایش حقوق او نیز منجر میشود. وظایف خانه داری سالمند توسط پرستار سالمند نباید خیلی سنگین باشد تا پرستار وقت کافی برای رسیدگی به خود سالمند را داشته باشد. در واقع مشغول شدن به خانهداری او را از مواظبت سالمند غافل نسازد.
آزمایشهای ضروری سالمندان
دیابت، فشار خون و چربی از متداولترین معضلاتی هستند که سالمندان با آن سر و کار دارند و باید مرتب مورد آزمایش قرار گیرند. در واقع میتوان این سه بیماری را بزرگترین کاهنده عمر سالمند تلقی کرد. پرستار باید مرتب شخص سالمند را به آزمایشگاه ببرد؛ البته بهتر است پرستار شخصا کار با دستگاه فشار خون و یا قند خون را بلد باشد تا بتواند مرتب سالمند را چک کند، اما آزمایشهایی نظیر آزمایش تراکم استخوان باید با تجویز پزشک انجام گیرد.
رضایتمندی عامل کیفیت روابط سالمند و پرستار
همانطور که اشاره کردیم معمولا سالمندان روحیات بسیار حساسی دارند و به سادگی با هر فردی تعامل اجتماعی برقرار نمیکنند. از این رو یک پرستار سالمند حرفهای باید با استفاده از تکنیکهای رفتاری به گونهای واکنش نشان دهد که سالمند بتواند به او اعتماد کند.
در صورتی که سالمند به پرستار خود علاقهای نداشته باشد، فضایی نامناسب به وجود میآید که هم کار پرستاری برای پرستار سالمند در منزل دشوار میشود و هم سالمند در برابر مراقبتهایی که لازم دارد، مقاومت میکند.
باتوجه به این موضوع در وهله اول باید رابطه عاطفی مناسبی بین سالمند و پرستارش ایجاد شود تا با رضایت دو طرفه کار نگهداری سالمند با موفقیت انجام گیرد. برای این کار معمولا پرستاران با تجربه و دوره دیده موفقتر عمل میکنند، چرا که نسبت به روحیات سالمندان شناخت کافی دارند و لذا به سادگی در برابر کج خلقیهای سالمند، خسته و درمانده نمیشوند.
چگونگی اعتماد به پرستار سالمند
اغلب پرستار سالمند و فرد سالمند در خانه بدون حضور شخص دیگری حضور دارند و همانطور که مستحضر هستید سالمندان به علت ضعف بدنیای که دارند باید زمان بیشتری را در خواب بگذرانند. با نظر این مسئله باید فردی را به عنوان پرستار سالمند استخدام کرد که مورد اطمینان باشد.
امروزه با افزایش تقاضا برای پرستار سالمند افراد زیادی به این شغل روی آوردهاند و حتی برخی افراد نیز به عنوان کار پاره وقت آن را انجام میدهند؛ بنابراین به سختی میتوان یک پرستار خوب و حرفهای و در عین حال مطمئن و مورد اطمینان پیدا کرد.
چنانچه قصد دارید یک پرستار سالمند در منزل استخدام کنید، توصیه میشود به هر فردی اطمینان نکنید و تنها این کار را به مراکز معتبر بسپارید. در این راستا شما با مرکزی معتبر تماس میگیرید و آنها فردی را به شما معرفی میکنند و در صورت تائید شما مراحل اداری و قانونی آن نیز طی خواهد شد. این کار موجبات آسودگی خیال شما را از استخدام پرستار سالمند و حضور او در خانه، آسوده خواهد کرد.
هزینه نگهداری از سالمند در منزل
هزینهای که برای پرستاری از سالمند در منزل باید پرداخت شود، تابع برخی عوامل است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
۱- مقطع زمانی: بسته به زمانی که پرستار سالمند صرف میکند، هزینه کار وی محاسبه میشود. به طور معمول پرستاران در بازههای زمانی: ۲۴ ساعته، ۱۲ ساعته شب، ۱۲ ساعته روز و ۸ ساعته کار میکنند. بسته به میزان نیاز سالمند به حضور پرستار با یکی از این زمانها توافق میشود. گفتنی است پرستار ۲۴ ساعته میتواند در این مدت از تمام امکانات منزل استفاده کند.
۲- خدمات مورد نیاز: سالمندان به یک سری خدمات روزانه مثل: خوردن غذا، حمام کردن، دستشویی رفتن، پوشیدن لباس و… احتیاج دارند که پرستار باید اگر خودشان میتوانند به آنها کمک کند و اگر نمیتوانند شخصا این کارها را برایشان انجام دهد. همچنین سایر خدمات نظیر خرید کردن، تهیه غذا و… نیز از اموراتی است که پرستار انجام میدهد و در برآورد هزینه باید محاسبه گردد.
۳- ارائه سرویس به سالمند: سالمندان نیاز به یک سری سرویسهای خاص مثل چکاب دورهای و آزمایشهای مختلف دارند که توسط پرستار سالمند انجام میگیرد. البته شایان ذکر است سالمندان علاوه بر نیازهای مراقبتی جسمی، شدیدا نیاز به یک همدم مهربان و دلسوز دارند. یک پرستار سالمند خوب با انجام این کار آرامش روحی سالمند را تضمین میکند. هر چه کیفیت ارتباط با سالمند بهتر باشد، قیمت آن نیز به تبع بیشتر خواهد بود.
۴- محل زندگی: پرستار سالمند برای رفت و آمد باید دچار زحمت نشود. یعنی محل زندگی سالمند دسترسی به وسائل حمل و نقل عمومی داشته باشد و لذا هزینه زیادی بر پرستار متحمل نشود. چنانچه محل زندگی با محل کار پرستار فاصله زیادی داشته باشد، هنگام محاسبه هزینه باید لحاظ شود. البته معمولا در چنین وضعیتی از پرستار ۲۴ ساعته بهره میگیرند.
سخن آخر
نگهداری سالمند یک کار نسبتا حساس است که مستلزم دانش و تجربه بالاست. یک پرستار سالمند خوب باید با صبوری و آرامش به رفع تمام نیازهای سالمند در زمینههای مختلف جسمی، روحی و اخلاقی او بپردازد و برای این کار وظایفی تعریف شده است. پرستارانی که تحصیلات دانشگاهی در این زمینه دارند باآگاهی بیشتر خدمات با کیفیتتری ارائه میدهند. لذا هنگام استخدام پرستار سالمند به این امر توجه داشته باشید که پرستار علم و آگاهی کافی داشته باشد.
هزینه پرستار سالمند در منزل به نسبت خانه سالمندان قدری بیشتر است؛ اما این نکته را نیز نباید فراموش کرد که سالمندان قطعا در منزل خود احساس آرامش بیشتری دارند و در نتیجه اگر کسی در منزل خودشان از آنها مراقبت کند، سلامت جسمی، روحی و عمرشان افزایش خواهد یافت.