رفتن به محتوای اصلی
نشانی: بلوار مرزداران، ابتدای آریافر، پلاک 10، واحد 2
نشانی: تهران، بلوار مرزداران

۱۰ نکته برای کمک به سالمند در پوشیدن لباس

لباس پوشیدن جزو فعالیت های کاملاً شخصی و خصوصی فرد است. بنابراین زمانی که این کار برای افراد به دلیل شرایط خاص شان مانند بیماری یا کهولت سن سخت و دشوار می شود، ممکن است احساسات ناخوشایندی چون ناامیدی و شرم را تجربه کنند و در پذیرش کمک دچار تردید گردند. چه کسی دوست دارد در مقابل چشم دیگران لباس بپوشد و یا فرد دیگری لباس به تن او کند؟ بنابراین مشکل و چالش در این زمینه تا حدی طبیعی است.

لباس پوشیدن برخلاف تصور عموم، کاری دشوار است و تصمیمات و مراحل زیادی را شامل می گردد؛ به خاطر سپردن ترتیب لباس پوشیدن، انتخاب تکه های خاص لباس، هماهنگی حرکات اندام با لباس و… با بالارفتن سن و کاهش قدرت بدنی، لباس پوشیدن برای سالمندان تبدیل به فعالیتی سخت می شود. این مسأله به دلیل کاهش انعطاف پذیری بازوها و پاها، ضعف عضلات دست برای گرفتن لباس ها و نداشتن تمرکز کافی برای تکمیل مراحل لباس پوشیدن است.

به عنوان یکی از وظایف روزمره، شما به عنوان فرزند یا مراقب سالمند، می توانید به عزیز سالمندتان کمک کنید تا لباس بپوشد. در این مقاله نکاتی وجود دارد که به شما کمک می کند تا با کم ترین سختی و سردرگمی، عزیزتان را در پوشیدن لباس همراهی کنید.

۱- لباس پوشیدن را تبدیل به فرآیندی جذاب و لذت بخش کنید

همانطور که می دانید بخشی از عزت نفس و اعتماد به نفس، از راه رسیدن به ظاهر ایجاد می شود. بنابراین در حین عوض کردن لباس، از ظاهر سالمند تعریف کنید و او را تشویق کنید که به ظاهرش افتخار کند.

۲- تناسب لباس ها را به دقت بررسی کنید

تغییرات اندازه ی لباس می تواند یکی از علایم تغییر در سلامت جسمانی سالمند باشد. به دقت بررسی کنید که آیا لباس برای او گشاد شده است؟ شاید وزن کم کرده اند. آیا مقدار قابل توجهی وزن اضافه کرده اند؟ ممکن است همین بررسی، به شما سرنخی برای نیاز به معاینه پزشک بدهد.

۳- قدم به قدم لباس پوشیدن را برای سالمند توضیح دهید

در حالی که به سالمند در لباس پوشیدن کمک می کنید، مراحل را به او توضیح داده و به او بگویید که در حال انجام چه کاری هستید. بدون مقدمه پیراهن را روی سر او نکشید. مطمئن شوید که سالمند از قبل اطلاع دارد. مثلا برایش توضیح دهید که در حین پوشیدن پیراهن، آن را روی سرشان می گذارید.مثلاً سوراخ آستین را به صورت ثابت و در راحت ترین حالت ممکن برای سالمند قرار دهید و از او بخواهید تا دست هایش را به آرامی داخل کند. اگر سالمند سروصدا و اعتراض کرد یک دقیقه بایستید.

۴ مراقب سلامت روان و وضعیت پزشکی سالمند باشید

به طور مثال، اگر به طور غیرمنتظره و ناگهانی به سمت فرد مبتلا به آلزایمر برای کمک به لباس پوشیدن بروید، ممکن است با واکنش پرخاشگرانه و ممانعت سالمند روبرو شوید. به آرامی و در نهایت آرامش و احترام به آن ها نزدیک شوید. به سالمند این اطمینان را بدهید که حتی اگر فکر می کند نیازی به کمک ندارد اما همراهی شما کمی کار را برای او راحت تر خواهد کرد.

۵- آن ها را به پوشیدن لباس های آزاد و گشاد با یقه ی باز تشویق کنید

لباس هایی با یقه ی باز در اختیار سالمند قرار دهید. یقه های تنگ برای پوشیدن و درآوردن برای سالمند دردسرساز هستند. به طور مثال یقه ی هفت گزینه ی مناسبی است.

۶- چند گزینه ی مشخص و محدود به سالمند پیشنهاد کنید

سعی کنید این فعالیت روزانه را برای سالمند ساده کنید چرا که دادن چندین گزینه به سالمند ممکن است او را گیج و سردرگم کند. بیش از دو یا سه گزینه به او پیشنهاد نکنید. نکته ی کلیدی  این است که تا حد امکان همه چیز را ساده نگه دارید؛ پیراهن های نسبتاً آزاد، پولیورهای راحت، کفش های تخت و روزمره و شلوارهای نرم

۷- نه به دکمه و زیپ!

تا جای ممکن از انتخاب لباس های دکمه و زیپ دار برای سالمند خودداری کنید. زیپ ها در مقایسه با دکمه مناسب تر هستند، هر چند اگر گیر کنند فرد را دچار مشکل می کنند. بستن دکمه ها زمان بر بوده و باید به درستی بسته شوند. علاوه بر این، اگر شما به دلیل شرایطی نیاز باشد که به صورت اضطراری لباس سالمند را تعویض کنید، باز کردن تعداد زیادی دکمه ممکن است دردسرساز و زمان بر باشد.

۸- مجبورشان نکنید چیزی را که شما می خواهید بپوشند

واضح و بدیهی است که پلیوری ضخیم در هوای گرم نمی تواند گزینه ی مناسبی باشد؛ با این حال این انتخاب اوست. در نهایت به سالمند اجازه دهید هر چه می خواهند بپوشند، حتی اگر فکر می کنید لباس عجیبی است. واقعاً چقدر اهمیت دارد که آن ها لباس قدیمی که خریدند و با آن خاطره دارند را بپوشند، حتی اگر در نگاه عموم از مد افتاده باشد؟

۹- لباس را از شب قبل آماده کنید

حتماً به عنوان مراقب سالمند لباس هایش را از شب قبل آماده کرده و در گوشه ای بگذارید. این کار باعث صرفه جویی در زمان می گردد و مطمئن می شوید که او تمام لباس های مورد نیازش را دارد. قطعاً اینکه سالمند از حمام بیرون بیاید و با بدن خیس منتظر شما باشد و تازه متوجه شوید که سالمند لباس زیر تمیز ندارد، جالب نیست!

۱۰- هنگام پوشاندن  و درآوردن لباس، مشکلات پزشکی را بررسی کنید

در هنگام تعویض لباس، نگاهی سریع به بدن سالمند بندازید تا تغییرات فیزیکی را بررسی کنید. آیا کبودی ای وجود دارد که قبلاً متوجه آن نشده اید؟ آیا زخمی که از قبل وجود دارد بدتر شده؟ نیاز به تعویض پانسمان وجود دارد؟ آیا پوست بدن قرمز یا تحریک شده است؟ این بهترین زمان برای بررسی است. باید به پاها، بازوها و … توجه ویژه شود.

 

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برگشت به بالا