رفتن به محتوای اصلی
نشانی: بلوار مرزداران، ابتدای آریافر، پلاک 10، واحد 2
نشانی: تهران، بلوار مرزداران

۱۲ اقدام برای افزایش اعتماد به نفس کودک- قسمت اول

کودکان در مسیر رشد در حال گسترش ادراک خود درمورد دنیای اطرافشان هستند. بخش زیادی از این ادراک به شما به عنوان والد بستگی دارد که آن ها در چه شرایطی هستند و آن ها را از طریق تجاربشان- چه مثبت و چه منفی- هدایت کنید. کمک به کودکی که اعتماد به نفس پایینی دارد به همان اندازه مهم است که مطمئن شوید کودکتان خوب غذا می خورد یا واکسن های خود را به موقع دریافت کند. سطح پایین اعتماد به نفس می تواند منجر به افسردگی، آسیب به خود و حتی افکار خودکشی شود. این مقاله به شما کمک می کند تا نشانه های اعتماد به نفس پایین را در کودک شناسایی کنید و هم چنین اقداماتی را برای تقویت آن به کار بگیرید.

 

چرااعتماد به نفس در کودکان مهم است؟

رشد  اعتماد به نفس  در کودکان بسیار زود شروع می شود و تا حد زیادی به بزرگسالانی که تبدیل می شوند مرتبط است.  شکست های مکرر می تواند منجر به مشکلات عزت نفس و کاهش اعتماد به نفس شود؛ برعکس موفقیت باعث افزایش اطمینان آن ها به توانایی هایشان می گردد. با این حال توجه به این موضوع اهمیت دارد که نباید کودکان احساس کنند که شایسته پیروزی بدون هیچ سختی و کاری هستند.

کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند به طور طبیعی متوجه می شوند که این اعتماد به خود نتایج مطلوبی را برای آن ها به همراه دارد.، و همین مسأله شانس آن ها را برای ورود و موفقیت در کارهای چالش برانگیز افزایش می دهد. در واقع این موضوع مانند یک سیکل است که هر کدام دیگری را تقویت می کند.

نشانه های اعتماد به نفس پایین در کودکان

در اینجا به ذکر نشانه هایی پرداختیم که می توان از طریق آن ها به کم بودن اعتماد به نفس کودک پی برد. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که این نشانه ها همیشه بیانگر اعتماد به نفس پایین نیست و ممکن است به دلایل دیگری باشد.

  1. پرخاشگری

کودک به موقعیت های عاطفی با رفتار پرخاشگری یا قلدری واکنش نشان می دهد. او این کار را برای محافظت از احساس ضعف یا عدم کفایت خود انجام می دهد. معمولاً نسبت به کودکان کوچک تر یا ضعیف تر از خود پرخاشگری کرده و یا آن ها را سرزنش می کنند.

رفتارهای دلقک مأبانه

کودکانی که رفتارهای دلقک وار یا مضحک رفتار می کنند، اغلب این کار را برای پنهان کردن حس ناامنی و عدم اطمینانشان انجام می دهند.

  1. تسلیم شدن

کودکانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، به توانایی های خود شک دارند و اگر در انجام کاری شکست بخورند به راحتی ناامید می شوند، گاهی اوقات حتی با یک بار اقدام، دست از تلاش برمی دارند.

  1. تسلط جویی

با کمبود اعتماد به نفس، احساس ناتوانی نسبت به زندگی در کودک ایجاد می گردد؛ در نتیجه این کودکان سعی می کنند کنترل اوضاع را در دست بگیرند و معمولاً در این فرآیند تبدیل به شخصیت هایی سلطه جو می شوند

بی دقتی

رفتارهای تکانشی تاحدی در کودکان طبیعی است، اما بیش از اندازه بودن آن ممکن است یک تکنیک مقابله ای باشد؛ چون در این شرایط کار را به سریع ترین شکل ممکن انجام می دهند تا مجبور نباشند احساس فشار کنند.

 

بهترین راه ها برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان

با او وقت بگذرانید

به عنوان یک والد، بسیار ضروری است که در کنار فرزندتان باشید و با آن ها وقت بگذرانید؛ این وقت گذرانی می تواند فعالیت ساده ای چون بیرون رفتن برای بستنی خوردن با هم، خواندن داستان و … باشد. کودکان دبستانی و کوچک تر به توجه شما بیش تر نیاز دارند. فراموش نکنید که در مدت وقت گذراندن، توجه و حواس خود را به کودکتان بدهید، چرا که کودکان خیلی خوب متوجه می شوند که حواس شما پرت است و یا می خواهید زودتر مکالمه با او را به اتمام برسانید.

به او حق انتخاب بدهید

به کودکتان اجازه دهید تا در انتخاب های خود آزادی داشته باشد تا به این وسیله احساس کند بر زندگی خود کنترل دارد. به آن ها گزینه هایی برای انتخاب وعده های غذایی، لباس و… بدهید. اما از ارائه های گزینه های زیاد خودداری کنید، به خصوص اگر سنشان پایین است. چرا که این مسأله باعث گیج شدن او می شود. هم چنین اطمینان حاصل کنید که او از عواقب انتخاب های خود آگاه است.

به او اطمینان و قوت قلب دهید

کودک باید بداند که نیاز نیست همیشه کامل باشد. سعی کنید نسبت به واکنش هایی که در برخورد با شکست های کودک دارید دقت بیشتری داشته باشید و شفقت و درک بالاتری از خود نشان دهید. هر چقدر در این موقعیت ها ناامیدی بیش تری نشان دهید، بیش تر اعتماد به نفس او را تضعیف می کنید. . این موضوع در مورد کودکان خردسال هم صادق است؛ مثلاً  در نقاط عطفی از رشد آن ها هم چون راه رفتن، لباس پوشیدن و…  به او اطمینان دهید که او را با همه ی ضعف ها و اشکالات احتمالی دوست دارید و. می پذیرید

به کودک مسئولیت دهید

کودکتان را در فعالیت های خانه وارد کنید و به آن ها برای انجام امور مسئولیت دهید. این مسأله سبب می گردد تا او به انجام کارها به صورت مستقل علاقمند شود. این فعالیت ها برای تقویت اعتماد به نفس کودک ضروری است؛ چرا که باعث می شود کودک احساس کند که کار ارزشمندی را انجام می دهد.

در مقاله ی بعدی، سایر اقداماتی که می توان برای افزایش اعتمادبه نفس کودک انجام داد را به شما معرفی می کنیم.

 

برای این نوشته 0 نظر ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برگشت به بالا